Ιστορία και Διοίκηση


DSC_0084_resize

Ο Δήμος Πάρου ξεκίνησε από το 1999 μία μεγάλη προσπάθεια να δημιουργήσει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Βασικός στόχος αυτής της προσπάθειας ήταν να αποκτήσει η Πάρος έναν φορέα πολιτισμού που θα συνέβαλλε στην πνευματική καλλιέργεια των Παρίων.

Μέσα από προσωπικές προσπάθειες ανθρώπων που ονειρεύονταν τη δημιουργία της η πρώτη σχετική απόφαση πάρθηκε το 2000 από το τότε Δημοτικό Συμβούλιο.

Από το 2001 η Βιβλιοθήκη ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, από το οποίο και επιχορηγείται έκτοτε τακτικά.

Τον Μάιο του 2002 οι προσπάθειες ολοκληρώθηκαν και γιορτάσθηκαν με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο και στην οποία προσκλήθηκαν οι συντελεστές του έργου. Το αρχικό αυτό έργο υπήρξε εξ? ολοκλήρου προσφορά δωρητών, χορηγών και εθελοντών πολιτών της Πάρου καθώς και φίλων του νησιού.

Μέσα από την συνάντηση αυτή αποφασίζεται να δημιουργηθεί ο «Σύλλογος Φίλων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης», αρχικά από τους ίδιους αυτούς ανθρώπους που συνετέλεσαν στη δημιουργία της, με στόχο την διάδοση των σκοπών της, την ανάπτυξη και στήριξη του έργου της.

Τον Δεκέμβριο του 2002 έγιναν τα εγκαίνια του κτιρίου από τον τότε Δήμαρχο.

Για το επόμενο διάστημα η Βιβλιοθήκη λειτούργησε από εθελοντές του Συλλόγου Φίλων και της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. (Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου) έως τον Ιούλιο του 2003, οπότε ανέλαβε καθήκοντα βιβλιοθηκονόμος.

Έκτοτε η Βιβλιοθήκη λειτουργεί στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. Την ευθύνη της λειτουργίας της έχουν ιεραρχικά οι: Υπεύθυνος Βιβλιοθήκης, Διευθύντρια της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π., Πρόεδρος του Δ.Σ. της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. και ο Δήμαρχος.

Τον Απρίλιο του 2009 με απόφαση του Δ. Σ. του Δήμου Πάρου συστάθηκε 7μελής Εφορευτική Επιτροπή η οποία, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων και το προσωπικό της Βιβλιοθήκης, εισηγείται στον Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο για θέματα που αφορούν στην πολιτική και στη λειτουργία της.

Η εξεύρεση του κατάλληλου χώρου στέγασης της βιβλιοθήκης πέρασε από πολλά στάδια για να οριστικοποιηθεί στο νεοκλασικό κτίριο που βρίσκεται στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού, στη θέση «?Αϊ-Γιάννης».

Ο χώρος, αν και μικρός, είναι ελκυστικός, επιβλητικός και συνάμα ευχάριστος. Διαθέτει χώρο υποδοχής όπου βρίσκονται: το γραφείο δανεισμού, οι τίτλοι Περιοδικών με τρέχουσα συνδρομή και 6 θέσεις εργασίας για υπολογιστές, αίθουσαΠληροφοριακού Υλικού η οποία διαθέτει φωτοτυπικό μηχάνημα και 1 θέση εργασίας για υπολογιστή με αποκλειστικό αντικείμενο τα Κυκλαδικά Οπτικοακουστικά Αρχεία, αίθουσα Παιδικής/Εφηβικής συλλογής η οποία φιλοξενεί 1 θέση εργασίας για υπολογιστή, τη συλλογή Ξενόγλωσσης Λογοτεχνίας και εκείνη των Βιογραφιών και τέλος, αίθουσα Γενικής και Κλειστής Συλλογής με υλικό που αφορά στην Πάρο και στις Κυκλάδες γενικότερα καθώς και σπάνιο υλικό.

Όλοι οι χώροι είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι και εξοπλισμένοι ώστε να λειτουργούν και ως αναγνωστήρια. Στον εξωτερικό χώρο υπάρχει μεγάλη αυλή όπου φιλοξενούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις καθώς και χώρος αρχείου όπου φιλοξενείται η συλλογή των Παριανών Εφημερίδων και Σπάνια Τεκμήρια τα οποία δεν δανείζονται.

Αυτή τη στιγμή το σύνολο των τεκμηρίων που διαθέτει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάρου ανέρχεται στις 13.000 περίπου, αριθμός ολοένα αυξανόμενος.

Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού της βιβλιοθήκης προέρχεται από δωρεές τοπικών φορέων, κατοίκων του νησιού, φίλων της Πάρου και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Ένα μέρος του προέρχεται από την προϋπάρχουσα συλλογή και το υπόλοιπο από αγορές που πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη της λειτουργίας της.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάρου συνεργάζεται με κοινωνικούς, πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς αποδεχόμενη σε σταθερή ή έκτακτη βάση υλικό τους.

Είναι μέλος του Ελληνικού Δικτύου Δημοτικών και Κοινοτικών Βιβλιοθηκών και των προγραμμάτων PULLMAN & CALIMERAμέσω του έργου Δημιουργίας Δικτυακών Τόπων με Ιστοσελίδα.

Συμμετέχει στο πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» και αποτελεί μία από τις 29 βιβλιοθήκες της χώρας που είναι Δημόσια Κέντρα Πληροφόρησης, με ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφόρηση και στο διαδίκτυο καθώς και κατάλληλο εξοπλισμό για χρήση από άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το υλικό της Βιβλιοθήκης είναι πλήρως επεξεργασμένο και διαθέσιμο στο διαδίκτυο. Αγορές προγραμματίζονται σε ετήσια βάση με την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Παιδείας, του Δήμου Πάρου και του Συλλόγου Φίλων.

Στο χώρο προγραμματίζονται και φιλοξενούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις και ξεναγήσεις στη χρήση των πόρων της Βιβλιοθήκης. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο του Κανονισμού.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη για να μπορέσει να γίνει ένας παράγοντας πολιτισμού και πνευματικής καλλιέργειας έχει ανάγκη την πολύπλευρη αποδοχή και συμπαράσταση των πολιτών και φορέων το νησιού. Για τη διάδοση των σκοπών της, τη στήριξη και την ανάπτυξη του έργου της ιδρύθηκε ο «Σύλλογος Φίλων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάρου». Όσοι επιθυμείτε να ενημερωθείτε για τη δράση και το έργο του ή να συμμετέχετε ως μέλη του μπορείτε να απευθύνεστε στον πρόεδρο κ. Ιωάννη Βασιλειόπουλο, 22840-53453 Μουσείο Όθωνα Κάπαρη, 51712 οικία, 210-5619595 οικία Αθηνών.

Στοιχεία επικοινωνίας με τη Βιβλιοθήκη:

Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάρου
Παροικία
844 00 Πάρος
Τηλ. & Fax: 22840-28233
vivl-parou@sch.gr

Μέλη Εφορευτικής Επιτροπής

  • Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος
  • Αναστάσιος Κασαπίδης
  • Βησσαρίων Παππάς
  • Μαρία Σανσαρίδου
  • Ιωάννης Βασιλειόπουλος
  • Παλλασία Γεωργιάδου
  • Κυριάκος Μυτιληναίος

Μέλη Δ.Σ. Συλλόγου Φίλων

  • Ιωάννης Βασιλειόπουλος
  • Άρης Παπάς
  • Όλγα Ισιγώνη – Τζανετάκη
  • Μιχάλης Ρουμπάκης
  • Ελένη Κοίλιαρη
  • Στέλιος Γκίκας
  • Στέλιος Μανούσος