Ανακοινώσεις της Βιβλιοθήκης μας!


Καλημέρα σε όλους!
Συνημμένα θα βρείτε ενημερωτικό κείμενο σχετικά με την ολοκλήρωση της έκθεσης “Σφραγίδες από τις βιβλιακές συλλογές σχολείων της Πάρου”, φωτογραφίες από την έκθεση, καθώς και ανακοίνωση σχετικά με την επαναλειτουργία μας μετά την ολοκλήρωση του έργου της απογραφής.
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον!!

“Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκθεση με τίτλο «Σφραγίδες από τις βιβλιακές συλλογές σχολείων της Πάρου» η οποία φιλοξενήθηκε στο Χώρο Τεχνών του Δήμου Πάρου – Κτίριο Δημητρακόπουλου 25/2/2023-4/3/2023.

Βιβλία προερχόμενα από την Αρχική Συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και από τη συλλογή εγγράφων από το Αρχείο του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου «Συλλογή Όθωνα Κάπαρη», διηγήθηκαν την ιστορία των σχολείων της Πάρου μέσα από τις σφραγίδες των βιβλίων που υπήρχαν στις βιβλιοθήκες τους.

Πρωτότυπα βιβλία και έγγραφα παρουσιάστηκαν, παράλληλα με τις μεγεθυμένες φωτογραφικές απεικονίσεις των σφραγίδων τους, με κριτήριο την προέλευση τους, τη θεματική τους, την εποχή τους.

Αφορμή για την παρουσίαση της έκθεσης, αποτέλεσε η ολοκλήρωση της επεξεργασίας της Αρχικής Συλλογής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης καθώς και η οργάνωση του Αρχείου Χαρτώων Εγγράφων του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου «Συλλογή Όθωνα Κάπαρη», τον χειμώνα του 2021 και την άνοιξη του 2022 αντίστοιχα.

Περισσότερα από 300 άτομα επισκέφθηκαν την έκθεση, ανάμεσά τους 9 τμήματα σχολείων, του ΕΠΑΛ και του Γενικού Γυμνασίου Παροικίας.

Η έκθεση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα με τον κ. Άρη Μπαζμαδέλη, Μουσικό Βιβλιοθηκονόμο-Αρχειονόμο, Υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης και των Αρχείων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και Διδάσκων του Τμήματος και σε συνεργασία με την Φωτογραφική Ομάδα Πάρου, μέλη της οποίας έκαναν τη φωτογράφηση και στη συνέχεια την επεξεργασία του υλικού της.

Συγκεκριμένα ευχαριστούμε θερμά τους: Ματίνα Αναγνωστοπούλου, Βίκυ Κυριακοπούλου και Κωνσταντίνο Μαύρη και Ευαγγελία Μπάλιου.

 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες για τη συμβολή και το ενδιαφέρον τους στην υλοποίηση της δράσης στον κ. Γιάννη Βασιλειόπουλο – Υπεύθυνο του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Νάουσας «Συλλογή ΌΘωνα Κάπαρη» και στον κ. Παντελή Μπαφίτη – Πρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Νάουσας.

Ο εθελοντισμός σε φέρνει πιο κοντά και έτσι έχουμε έως τώρα δημιουργήσει σταθερές φιλίες και συνεργασίες, μέσα από ένα πνεύμα ομαδικότητας και σεβασμού για τον κόπο και το έργο του άλλου. Ευχαριστούμε λοιπόν τους εθελοντές μας, Ματίνα Αναγνωστοπούλου, Γιάννη Γεωργούση, Νικόλα Κονταράτο, Ντάνο Τσαντιράκη, Δήμητρα Τζιοβίλη, και Αθηνά Χειμαριού, που μας βοήθησαν με όλα τα διαδικαστικά, τεχνικά και πρακτικά θέματα της παρουσίασης της έκθεσης.

Ευχαριστούμε επίσης την εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων «Athina rent a car» και την κα. Εύη Σπιγγοπούλου για την χορηγία αυτοκινήτου.

Κάθε δράση μας έχει πάντα την υποστήριξη της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. με την υπομονή και την επιμονή των συνεργατών μας.

Η λειτουργία της έκθεσης έδωσε το έναυσμα για μία ευρύτερη συζήτηση γύρω από τα αρχεία και τις συλλογές της Πάρου η οποία με τη σειρά της μας οδήγησε σε επισκέψεις και γνωμοδοτήσεις καθώς και σε μελλοντικά σχέδια.

Οι μεγεθυμένες φωτογραφικές απεικονίσεις των σφραγίδων θα αποτελούν πλέον μόνιμη έκθεση στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.”